Breathfulness consult harmoniserend ademen

Ademhalen

Bewustwording en toepassen van een bewuste vorm van ademhalen is de hoofdpijler van Breathfulness. Vanaf je geboorte tot je laatste ademteug is je ademhaling de verbinding met het leven. Zuurstof is brandstof die je nodig hebt om te leven. Echter, ademen is meer dan zuurstof inademen en afvalstoffen, spanning en pijn loslaten. Een optimale ademhaling heeft invloed op je gehele wezen en is van essentieel belang voor je welzijn. Het is de katalysator voor je levensenergie en het versterkt de verbinding tussen lichaam, geest en ziel. Met een optimale ademhaling beleef je dit bewuster en intenser. De wijze van ademhalen een directe weerspiegeling is van hoe je in het leven staat en hoe jij je leven leeft. Daarom is onze stelling: ademen is leven, leven is ademen!

Om tot de volheid van je leven te komen is een dynamische, inspirerende relatie tussen je lichaam (lichaamsbewustzijn), je geest (emotionele balans en mentale helderheid) en je ziel (spiritueel bewustzijn) nodig. Deze natuurlijke dynamiek is een steeds terugkerende cyclus. Lichaam, geest en ziel beïnvloeden elkaar op een harmonische, vloeiende of op een disharmonische, stagnerende manier. Bij harmonie zijn lichaam, hoofd/geest en hart/ziel met elkaar in verbinding en ontstaat er helderheid en vitaliteit. Bij disharmonie wordt er geen verbinding ervaren tussen lichaam, hoofd en hart. Dan heeft je hoofd de regie over je hart en kan er in je lichaam pijn, ziekte en verwarring ontstaan.

 

Ademhalen en de 3 andere pijlers

Tijdens de coaching richt ik me op de natuurlijke, continue dynamiek tussen lichaam, geest, ziel en de 4 pijlers. Inzicht in de relaties tussen de pijlers versterkt een verdere bewustwording over het belang van het creëren van harmonie. Dit helpt je verder op weg om heldere keuzes te maken over hoe jij omgaat met je lichaam, je gevoelens, je gedachten en de verbinding met je ziel. Weer in contact te komen met je lichaam en te gaan leven vanuit bezieling is de volheid van je leven bereiken. In plaats van je leven te laten leiden door je persoonlijkheid (ego) ga je vanuit je authenticiteit op weg om je vrij te maken van beperkingen en verwarring en geen afgescheidenheid meer te ervaren. Je persoonlijkheid wordt dienend aan je ziel.

 

Ademhalen in relatie tot voeding

De adem is een belangrijke energiebron. Een volledige en open ademhaling brengt de benodigde zuurstof in je lichaam en voorziet je van levensenergie. Voor opname en transport van zuurstof zijn essentiële vetzuren, mineralen, vitaminen en eiwitten nodig. Ook een goed zuur-base evenwicht, door een juiste combinatie van zure en basische voeding, is mede belangrijk voor het transport van zuurstof naar de cellen. Naast brandstof voor je lichaam zorgt een volledige en open ademhaling voor meer lichaamsbewustzijn. Je bent dan meer bewust in contact met je lichaam. Je voelt beter welke voeding je nodig hebt om je vitaal en energiek te voelen.

Het lichaamsbewustzijn helpt om bewust te worden welke voeding nu (te)veel energie kost. Waar je klachten van krijgt en moe van wordt. Je wordt je dan steeds meer bewust of je bepaalde voedingsmiddelen gebruikt om snel even energie te krijgen. Of welke een compensatie zijn om gevoelens en gedachten te onderdrukken. Of een compensatie zijn voor het tekort aan levensenergie. Gezonde en gebalanceerde voeding is energiegevend en kost geen onnodige energie om verwerkt te worden. Zo behoud je de energie om een volledige ademhaling te realiseren. Dan blijft de wederzijdse beïnvloeding tussen je ademhaling en voeding positief.

 

Ademhalen in relatie tot beweging

Met een optimale (open en volledige) ademhaling is je middenrifspier voldoende in beweging. Alle voeding en al je ervaringen worden verwerkt. Doordat je je vitaler voelt, meer naar je lichaam luistert en de juiste zorg aan je lichaam geeft, krijg je steeds meer het besef, de stimulans en de energie om dagelijks voldoende in beweging te zijn.

Voldoende op jouw lichaam afgestemde beweging brengt je middenrifspier in beweging. Deze spier is de belangrijkste ademhalingsspier en tevens een van de grootste emotionele spieren van je lichaam. Door voldoende beweging verminder je de kans om onbewust deze spier door onvoldoende neerwaartse beweging vast te zetten. Door de combinatie van ademen en bewegen is de kans kleiner dat er te lang en te veel spanning op deze spier staat, wat zou kunnen uitmonden in bijvoorbeeld (chronische) hyperventilatie.

 

Ademhalen in relatie tot ontspanning

De ademhaling is een voortdurende beweging van in- en uitademen. De inademing is voedend, brengt zuurstof in je longen, die via de longbaasjes in het bloed terechtkomt om naar de cellen getransporteerd te worden. De uitademing is zuiverend, het dient om de vrijgekomen afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Naast het uitademen van de fysieke afvalstoffen zorgt een juiste, volledige en ontspannen uitademing voor het loslaten van mentale (beperkende overtuigingen) en emotionele (onverwerkte emoties) ballast. Het zorgt voor het loslaten van te veel en overbodige prikkels (en informatie).

En een optimale ademhaling vermindert de spanning in je lichaam. Hierdoor ervaar je rust en ruimte in je lichaam. Dit kan  ervaren worden als leegte. Stap dan niet in de valkuil om deze meteen weer op te vullen. Het is een leegte van even niets moeten en in contact zijn met alles wat er is. In- en uitademen bestaat uit een natuurlijke cyclus van opnemen en ontlasten, waardoor je ademhaling een directe invloed op ontspanning heeft.

Onnatuurlijke spierspanning in je lichaam is beperkend voor je ademhaling. Als je ademhaling gespannen is, dan is dit een teken dat er te veel onnatuurlijke spierspanning in je lichaam aanwezig is. Je ademhalingsspieren. met name het middenrif, functioneren hierdoor niet volledig. Er ontstaat  een beperkte inademing, dus tekort aan energietoevoer in je lichaam. En een geforceerde uitademing, wat leidt tot onvoldoende afvoer van afvalstoffen. Een ontspannen lichaam maakt een volledige in- en uitademing mogelijk. Ontspanning werkt ondersteunend om je ademhaling te optimaliseren.

Breathfulness boek Handboek voor een vreugdevol en authentiek leven
Breathfulness boek Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness boek Je bent meer dan je denkt
Breathfulness boek Heling en harmonie door de adem
0 Shares